PMS, daar hoef je niet mee te leren leven, hier kan je wat een doen! Acupunctuur geeft snel verbetering bij deze klachten, waardoor je weer beter kan functioneren in het dagelijks leven.

Maar ook zelf kan je er al wat aan doen.

10 tips bij menstruatie pijn en PMS:

 • Drink voldoende water (minimaal 1,5 liter per dag), niet alleen tijdens je menstruatie maar de hele maand door!
 • Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen. Calcium, magnesium en zink zijn belangrijk voor een gezonde cyclus. En qua vitaminen zijn vit E, B en C interessant.
 • Doe de koffie weg of ga flink minderen. Veel vrouwen merken dat ze minder pijn hebben als ze de koffie laten staan. Ook geen decaf.. 🙂
 • Beweeg, het liefst buiten in de zon. Je hoeft niet hard te zweten: zwemmen, wandelen, dansen en yoga zijn ook prima. Hiermee train je de spieren van buik en rug, zodat je bij menstruatie kramp minder last hebt van het trekkende gevoel in de onderbuik.
 • Vis- en vetzuren, Omega-3-vetzuren zijn een belangrijke voorwaarde voor de opbouw van hormonen en dus voor een gezonde menstruatie cyclus. Je kunt ze uit vis halen, of uit capsules. EPA en DHA uit vis en het omega-6-vetzuur GLA uit Teunisbloemolie zorgen voor een optimale cyclus en vruchtbaarheid.
 • Verminder stress: de periode rondom de menstruatie is een kwetsbare periode voor de vrouw. Zorg dus goed voor jezelf en doe het net even wat rustiger aan! Menstruatie pijn komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen die gedurende hun cyclus veel stress ervaren. Zorg dus dat je – naast de dagelijkse inspanningen- ook voldoende kunt relaxen.
 • Wees lief voor je lever. Die breekt gif- en afvalstoffen af tt onschadelijke stoffen, zodat ze veilig afgevoerd kunnen worden. heeft je lever het te druk met afbreken van stoffen van buitenaf, dan moeten afbraak van stoffen in je lichaam (bijvoorbeeld hormonen) langer wachten. Gevolg: hoofdpijn, misselijkheid, menstruatiekramp. Eet bittere groenten (andijvie, witlof, spruitjes) en drink gemberthee om je lever te ondersteunen.
 • Accepteer: als je je echt niet lekker voelt door je menstruatie, neem dan een baaldag en ga een ontspannen filmpje kijken in bed. niet met ijs en snoep, wel met extra pure chocola en vers fruit! Enjoy your misery!
 • Warmte werkt ontspannend bij krampen. Bijvoorbeeld een kruik of hittepit, maar ook verwarmende massage olie, badolie of zalf kunnen helpen. Je ondersteunt zo het ontspannen van je baarmoeder en je voelt je ook gelijk weer een beetje mens..
 • Mocht je toch last hebben, dan kun je kruiden gebruiken ter ondersteuning, zoals gember, pepermunt, citroenmelisse (bijvoorbeeld als thee).
 • Mocht dit allemaal onvoldoende helpen en is het elke maand weer raak, denk dan aan acupunctuur om weer een beetje betere balans te krijgen in de verstoringen van onder andere de hormoonhuishouding en emoties!

 

Bron: cute cotton en praktijk elske van diepen

Leave a Reply

(wordt niet gepubliceerd)