misselijk 2Helemaal happy bij het zien van de positieve test. Enkele weken later helemaal niet blij meer door de constante misselijkheid of zelfs overgeven…

Helaas is dit bij vele vrouwen een erg vervelend bijkomend verschijnsel. Misselijkheid in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. En als je pech hebt, nog langer…

Regelmatig wordt er medicatie voorgeschreven. Toch laten resultaten uit het verleden hiervan zien, dat dit nadelige effecten heeft en hier toch wel voorzichtig mee omgegaan moet worden.

D.m.v. wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat acupunctuur erg succesvol kan zijn als behandeling bij klachten als misselijkheid en overgeven in zwangerschap. Maar ook in andere omstandigheden, zoals bij chemotherapie of bij de effecten van narcose postoperatief.

Wat feiten:

De voorkomen van misselijkheidsklachten bij zwangerschap is zo’n 50-80% en i.c.m. overgeven zo’n 50% (Miller 2020; Woolhouse 2006). De symptomen komen het meest voor tussen de 6-12 weken, maar kunnen ook aanhouden tot 20 weken of zelfs langer bij zo’n 20% van de vrouwen (Jewell 2003; Miller 2002).

Als overgeven de overhand neemt, kan dit gepaard gaan met gewichtsverlies, uitdroging en kan soms zelfs leiden tot opname (Miller 2002). Vrouwen die veel last hebben van misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap kunnen gaan lijden onder fysieke en mentale klachten (Attard 2002; Chou 2003; Chou 2008). De symptomen beïnvloedden de dagelijkse activiteiten en relaties en kunnen uiteindelijk resulteren in verminderde productiviteit en mogelijk meer zorg (Attard 2002; Piwko 2007).

Het effect van acupunctuur:

Acupunctuur heeft effect op het zenuwstelsel. Het heeft invloed op de overdracht van bepaalde moleculen, wat resulteert het kalmeren en herstellen van de disbalans in ons systeem. Dit resulteert in het verbeteren van ons fysiek en emotioneel welzijn.

Stimulatie van bepaalde acupunctuur punten laat een verhoogde activiteit zien in bepaalde hersengebieden die invloed hebben op het verminderen van pijn en stress, en zo de ontspanning bevorderen.

Acupunctuur helpt bij misselijkheid en overgeven door:

  • Reguleren van de verstoringen in de slokdarm, maag/buikgebied
  • Kalmeren van de zenuwen die de spijsvertering aan sturen en dus mede voor de misselijkheid zorgen
  • Verminderen van te veel aan contracties in de buik/darmen
  • Reguleren/kalmeren van de activiteit in de hersengebieden die deze misselijkheid activeren

 

Bron: http://www.acupuncture.org.uk/a-to-z-of-conditions/a-to-z-of-conditions/nausea-and-vomiting.html

Leave a Reply

(wordt niet gepubliceerd)