Warm eten tegen een winterdip
De blaadjes vallen van de bomen en de dagen worden korter. Hoewel we tot voor kort nog regelmatig prachtig nazomerweer hadden, dalen nu de temperaturen gestaag. De eerste pepernoten liggen al weer in de supermarkt en de tijd voor een goed boek bij de openhaard is aangebroken. De warme chocolademelk met rum staat al bijna klaar, net als de glühwein.
Helaas kijkt niet iedereen uit naar de korte, donkere dagen. Voor velen is de naderende winter een deprimerende gedachte. Het soms grauwe licht, herfststormen, hagel, sneeuw en ijzel jagen menigeen schrik aan. Maar ook het ontbreken van contact met de buren omdat niemand zich meer buiten waagt, doet mensen opzien tegen de winter.
Wat te doen?
Juist in de winter hebben we onze yin- reserves nodig. Wat betekent dat? Zoals een narcisbol in de koude wintergrond hebben we onze basiskracht (yin-energie) nodig om de winter goed door te komen. Alleen daardoor zijn we straks in staat de lente enthousiast te begroeten en de in de winter gemaakte plannen te realiseren. Als de narcisbol niet over een goede basisenergie beschikt, kan hij in de lente niet uitgroeien tot een mooie bloem.
Door de juiste voeding te eten, kunt u ervoor zorgen dat uw energieniveau op peil blijft en u minder last hebt van sombere buien. Daarnaast is het belangrijk kouwelijkheid te voorkomen. Immers, koude zorgt voor stijfheid en lusteloosheid. Het maakt ons inactief. Als u zo uw energieniveau op peil houdt, krijgt u vanzelf ook weer zin om bewust contact te zoeken met de buren voor een gezellig praatje in die donkere maanden.
Winterse kost
Vroeger zorgden onze kleine hersenen ervoor dat we, als het kouder werd, vetter en suikerrijker gingen eten. Omdat er nog geen centrale verwarming was, was het van levensbelang in de winter een vetlaagje te hebben. Grappig is dat deze informatie nog altijd ligt opgeslagen in onze hersenen; tenslotte is de uitvinding van de cv nog niet zo héél lang geleden. De kleine hersenen zetten ons nog steeds aan tot deze overlevingsmethode waardoor we in de winter trek hebben in stamppotjes, suddervlees, marsepein en oliebollen. Het is nog niet echt winter maar het is wel verstandig nu al bewust de overgang te maken van koel zomers eten naar de warme winterpot.
In de TCG wordt aangeraden in het koudere jaargetijde warme voedingsmiddelen te gebruiken. Denk hierbij inderdaad aan stamppotjes, suddervlees, stoofperen, curry’s en erwtensoep. Vergeet ook uw ontbijt niet. Ook dat kan nu beter warm zijn. Yoghurt of melk met ontbijtgranen maken u juist inactief in dit jaargetijde. U zult merken dat u zich beter door de dag heen slaat als u ontbijt met warme toast, havermout of roerei. Probeer ook voedsel met een koude natuur te vermijden, zoals komkommer, rauwkost, sla, ijs en watermeloen. Voor deze producten is het simpelweg niet warm genoeg meer. Hetzelfde geldt voor wat u drinkt. Warme dranken zijn nu veel beter dan koude.
Met deze verwarmende voedingstips, wordt de komende maanden de kans op een dip aanzienlijk kleiner.
Bron: http://www.acupunctuur.nl/blog/warm-eten-tegen-een-winterdip–2