Dry needling versus acupunctuur

Steeds meer patiënten hebben hun eerste kennismaking met acupunctuurnaalden bij een (fysio-)therapeut. De behandeling van pijnpunten wordt ook wel triggerpunt-acupunctuur, myofasciale behandeling of intramusculaire stimulatie (IMS) genoemd.

Vaak is er enige onduidelijkheid over wat precies het verschil is tussen acupunctuur en dry needling. Met onderstaande tekst hoop ik daar een duidelijk antwoord op te kunnen geven.

Dry needling

Bij dry needling wordt een ‘droge’ acupunctuurnaald gebruikt. Er wordt dus geen vloeistof ingespoten.

Er worden meerdere triggerpoints aangeprikt, waarbij één naaldje wordt gebruikt. Is het punt gedeactiveerd, dan wordt met dezelfde naald een andere punt aangeprikt. De naald blijft dus niet zitten.

Acupunctuur

In de acupunctuur worden deze zogenaamde triggerpoints, ashi-punten genoemd. Ah-shi betekent, vrij vertaald: ‘daar is het, daar doet het pijn!’ Het behandelen van Ah-shi punten is een techniek die van oudsher tot het domein van de acupunctuur behoort en door acupuncturisten wordt toegepast.

De Ah-shi punten geven pijn bij druk en worden gebruikt bij het stellen van een diagnose en bij de behandeling. Deze drukpijn kan bestaan uit scherpe of doffe pijn. Stagnatie van energie veroorzaakt pijn, het aanprikken van deze punten zorgt ervoor dat de energie verspreidt wordt en de stagnatie opgeheven wordt.

Een klassiek opgeleid acupuncturist kijkt niet alleen naar de pijnpunten, maar beoordeelt tevens uw algemene energie door middel van pols en tongdiagnostiek. Hiermee wordt gekeken naar eventuele andere oorzaken van de klachten. Hierdoor kan hij inschatten of een triggerpointbehandeling of Dry Needling verantwoord is. Zeker als uw energie niet optimaal is, kiest hij voor een zachtere techniek en ondersteuning van uw energie. Want het is niet de bedoeling dat u (tijdelijk) een pijnpunt kwijt bent, maar dat uw energie in het putje verdwenen is.

Bij acupunctuur zijn de ashi punten onderdeel van een acupunctuur behandeling. Omdat acupunctuur niet alleen naar de symptomen kijkt, maar ook naar de oorzaak van de klachten, worden er ook nog andere punten geprikt. De naalden blijven gedurende de behandeling ongeveer 20 min staan.

Dry needling kan onderdeel zijn van een fysiotherapie, acupunctuur behandeling of een behandeling op zich zijn in combinatie met bijvoorbeeld spierversterkende en/of houdingsoefeningen. Ook bij dry needling wordt er niet alleen gekeken naar de symptomen. Omdat het lichaam als een geheel werkt, wordt er ook gekeken naar onderhoudende (stress, houding, spierzwakte) factoren en wordt deze hele keten van spieren meegenomen in de behandeling.

Voor een behandeling met dry needling bent u bij een goed opgeleide acupuncturist aan het juiste adres. Hij/zij doet dit op verantwoorde en veilige wijze.