Effect en energie van voeding:

Voeding en kruiden vallen ook binnen de principes van yin en yang en de leer van de vijf elementen. De keuze voor de juiste voeding is seizoen- en klimaatgebonden.

Zo is een heet en droog klimaat uitgesproken yang. Voor een goede voedingsbalans, moeten mensen in deze streken veel yin-voedsel eten. Dat is voedsel dat van nature veel in deze gebieden voorkomt: ananas, meloen, sinaasappel, grapefruit en aubergine.

In koude en natte streken (yin-klimaat) groeien deze vruchten niet en moeten daar dus met mate worden gegeten. Het is geen toeval dat wij in de winter (yin-periode) graag yang-voedsel als boerenkool met worst eten. Yang-voedsel verwarmt en stimuleert. Het zet in beweging en bevordert de afweer. Yin-voedsel verkoelt, bevochtigt en versterkt.

De bereidingswijze (rauw, koken, sudderen) beïnvloedt het energiegehalte van voeding. Dat geldt ook voor de kruiden in het eten. Gember en kaneel zijn verwarmend. Kurkuma (geelwortel) zet energie in beweging. Munt en groene thee verkoelen.

Inzicht in de energie van voedselsoorten draagt bij aan een gezond voedingspatroon. Ook in de Chinese Kruidengeneeskunde spelen yin en yang en de vijf elementen een belangrijke rol.

 

Leave a Reply

(wordt niet gepubliceerd)