Hoe ziet een behandeling eruit

De intake

De intake bij acupunctuur bestaat uit pols en tong diagnose en vragen over uw klacht. Als u voor de eerste keer bij een acupuncturist komt, praat hij uitgebreid met u over uw klacht. Maar er komen ook andere dingen aan bod, zoals uw eetlust, stoelgang en slaappatroon.

Als u een vrouw bent, vraagt hij naar het verloop van uw menstruatiecyclus. Ook wil de acupuncturist dingen weten over uw dagindeling, uw werkzaamheden en uw humeur. En of u een ochtend- of een avondmens bent.

Deze brede invalshoek geeft de acupuncturist een goed beeld van uw dagelijkse functioneren. En daaruit kan hij afleiden hoe het is gesteld met uw energiebalans.

Het onderzoek

De acupuncturist besteedt veel tijd en aandacht aan het stellen van een goede diagnose.

De meeste mensen kunnen duidelijk hun klacht benoemen. Dat is belangrijke informatie maar voor de acupuncturist is het niet genoeg.

Omdat hij lichaam en geest als één geheel ziet, is hij op zoek naar aanvullende informatie. Hij zal u allerlei vragen stellen over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Het stellen van de juiste diagnose bestaat uit vier delen; een gesprek, het aandachtig kijken, de tongdiagnose en de polsdiagnose.

De behandeling

Tijdens een acupunctuurbehandeling worden hele dunnen naaldjes geplaatst op bepaalde punten van het lichaam. U voelt daar bijna niks van. De naaldjes blijven ongeveer 20 min zitten. Acupunctuur heeft nagenoeg geen bijwerkingen. De behandeling kan worden aangevuld met massage of voedingsadvies.

Na de behandeling

De meeste mensen voelen zich na een acupunctuurbehandeling heerlijk loom en moe. Daarbij kunt u soms een dof en zwaar gevoel krijgen in het behandelde deel van uw lichaam. Dat is normaal en het gevoel trekt vanzelf weer weg. Doorgaans worden deze reacties na een paar behandelingen minder sterk.