Acupunctuur, op vele punten inzetbaar!

  • Pijn
  • Hoofdpijn (en/of migraine)
  • Hooikoorts en allergie
  • Maag en darm klachten (spijsvertering)
  • Overgangsklachten
  • Overgewicht
  • Gynaecologische klachten
  • Depressie en vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Stoppen met roken
  • Stress/spannings klachten

Of kijk op: http://acupunctuur.nl/pages/serie-nva-folders-van-veel-voorkomende-klachten.php/

Pijn

Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt. Het aantal mensen dat chronische pijn heeft, is in Nederland geschat op zo’n 2 miljoen. Pijn kan je leven enorm ontwrichten.

Juist bij (chronische) pijn is het zeer de moeite waard acupunctuur te proberen. Pijn is van oudsher de bekendste indicatie voor acupunctuur. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels ook aangetoond dat acupunctuur een pijnstillende werking heeft. In verschillende Europese landen is acupunctuur dan ook opgenomen als behandeling in de medische richtlijn bij diverse pijnklachten.

Hoofdpijn (en/of migraine)

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben.

Hoofdpijn ontstaat als de stroming niet vrij is. Dit kan zijn door obstructie van buitenaf, bijvoorbeeld door wind, koude etc. of van binnen uit als gevolg van een ontregeling in de circulatie met als gevolg of als gevolg van damp, slijm of statisch bloed.

Ook kan een verstoorde interne energetische verhouding een oorzaak zijn. Bijvoorbeeld een ontregeling in circulatie van bloed en energie (Qi).

Daarnaast kan een gebrek aan energie (Qi) en/of bloed hoofdpijn veroorzaken. Een gebrek aan voeding en circulatie zorgt er voor dat het hoofd niet goed gevoedt wordt, waardoor sneller obstructie ontstaat met hoofdpijn als gevolg.

Hoofdpijn kan het best worden behandeld door de wortel (oorzaak) en de tak (symptomen) aan te pakken. De wortel door middel van acupunctuur. Dit zorgt voor een herstel van ontregelingen in het systeem. Zoals bijvoorbeeld herstel van de energie balans etc. en de tak door middel van het plaatsen van naalden in de Ah-shi punten en/of dry needling in triggerpoints.

Migraine

Migraine is een vorm van hoofdpijn, wat zich anders, vaak heftiger uit dan alleen hoofdpijn. Tevens zijn er verschillende oorzaken die dit kunnen beïnvloeden en in stand kunnen houden. Dit maakt dat migraine lastig te behandelen kan zijn. Vaak zijn er alle meerdere dingen geprobeerd voordat mensen bij een acupuncturist terecht komen. Echter kan met acupunctuur erg goede resultaten behaald worden!

Er bestaan verschillende soorten migraine, met verschillende oorzaken.

– De klassieke migraine: dit is hoofdpijn met symptomen als het hebben van een aura, slecht tegen licht kunnen, meestal i.c.m. misselijkheid. Vaak is hierbij bijvoorbeeld ook een verhoogde kans op acne, hypertensie e.d. te zien. Ook zien we hierbij stijfheid of pijn bij opstaan, moeite met op gang komen en juist verbetering door beweging.

– Migraine die veroorzaakt wordt door het langdurig hebben van te veel spanning. Dit is regelmatig te zien i.c.m. houdingsproblematiek (te zwakke houding), weinig energie e.d. Deze hoofdpijn uit zich vaak vanuit bovenrug/nek uitstralend naar boven op het hoofd

– Cyclus gerelateerde migraine: deze migraine komt opzetten net voor of tijdens de eisprong en/of menstruatie. Dit kan i.c.m zijn met spijsverteringsklachten, pijn/druk op de borstkas en/of hartkloppingen.

– Migraine als gevolg van langdurig emotionele en mentale belasting. Wat zich kan uiten in depressieve gevoelens, angstig voelen of moeite hebben met los laten.

– Migraine wat zich uit als hoofdpijn in het hele hoofd i.c.m. vermagering, onrust en eventueel buikklachten.

– Migraine, wat geen duidelijke lokalisatie heeft en ervaren wordt als zware doffe chronische hoofdpijn. Regelmatig i.c.m. symptomen als oogproblemen (irritatie, wazig zien, droge ogen), vermoeidheid, het vasthouden van vocht en gebrek aan zelfvertrouwen.

– Migraine met oorklachten, i.c.m. overgevoeligheid voor weersveranderingen, stemmingen en voeding.

– Migraine i.c.m. onderbuikproblematiek, zware/vermoeide benen en koude voeten e.d. Natuurlijk bestaan er ook nog andere varianten, maar dit zijn de varianten die wij vanuit de acupunctuur het meeste zien.

In Nederland staat acupunctuur in de medische richtlijn voor de behandeling van aangezichtspijn:www.hoofdpijnpatienten.nl/brochures/richtlijnaangezichtspijn

Hooikoorts en allergie

Zodra het voorjaar wordt, begint het; niezen, hoesten, geïrriteerde ogen en benauwdheid. Hooikoorts geeft vaak een gevoel van algehele malaise. En dat juist in de periode waarin u met volle teugen wilt genieten; de lente en de zomer!

Hooikoorts is een overgevoelige reactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen). Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf geen schadelijke stoffen maar als u hooikoorts hebt, beschouwt het lichaam de stuifmeelkorrels wel als schadelijke indringers. In feite is het afweermechanisme in de war.

De behandeling zal er in eerste instantie op gericht zijn de klachten te verlichten. Het werkt dus ook goed bij acute hooikoorts. Maar omdat het afweermechanisme niet goed functioneert, richt de behandeling zich daar ook op. Het is dus ook als preventieve geneeswijze uitermate geschikt. Het is raadzaam om ruim voordat het hooikoortsseizoen begint met een aantal behandelingen te starten. Tegen de tijd dat het voorjaar wordt functioneert uw afweermechanisme optimaal en zult u geen of veel minder klachten hebben. In het seizoen zelf kunt u kiezen voor nabehandeling. Hoeveel behandelingen er nodig zijn hangt af van de ernst en aard van uw klachten.

Maag en darmklachten (spijsvertering)

Een op de vijf mensen heeft regelmatig last van maag-en/of darmklachten. De maag en darmen zijn onderdeel van ons spijsverteringssysteem. Als dit niet goed werk, kunt u zich uitermate vervelend voelen.

De zenuwen in de dikke darm zorgen ervoor dat de spieren van de darmen samentrekken. Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig voor allerlei invloeden wat gepaard kan gaan met krampen, opgeblazen gevoel, diarree al dan niet afgewisseld met constipatie, winderigheid en buikpijn.

Via de slokdarm komt het voedsel in de maag terecht. Hier wordt het vermengd met maagzuur waardoor het wordt verteerd. Een veel voorkomende klacht is brandend maagzuur. Doorgaans wordt dit veroorzaakt door onregelmatig eten en/of overmatig eten. Ook alcohol gebruik, veel koud voedsel eten en roken zijn niet goed voor het functioneren van de maag. Misselijkheid, oprispingen en opgeblazen gevoel zijn ook veelvoorkomende maagklachten.

De energie van de spijsvertering moet naar beneden gericht zijn. Bij verstoringen in de energiebalans gaat deze energie omhoog, wat resulteert in boeren, braken, oprispingen etc. Acupunctuur is er in eerste instantie op gericht dit te laten dalen zodat deze klachten snel afnemen. Verder richt de behandeling zich op het goed laten functioneren van de spijsvertering in zijn geheel. Daarnaast kan de behandeling worden aangevuld met voedingsadvies.

Overgangsklachten

De overgang (menopauze) is een fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijk en emotionele klachten ontstaan. Dit hoort erbij, maar voor sommige vrouwen zijn deze klachten zo heftig dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt. We spreken van overgang vanaf het moment dat de menstruatie uit blijft. Meestal ligt dit moment tussen de 45 en 55 jaar. De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af en kan leiden tot klachten als nachtzweten, hartkloppingen, opvliegers, vaginale droogte, vermoeidheid en hoofdpijn. Veel vrouwen vinden het een moeilijk proces en voelen zich depressief, emotioneel en humeurig.

Binnen de acupunctuur worden overgangsklachten in verband gebracht met de energie die nodig is voor voortplanting. Deze energie ligt opgeslagen in de nieren en is te vergelijken met een batterij. Een acupunctuur behandeling richt zich dan ook op het goed laten functioneren van de nierenergie. Daarnaast wordt de hormoonhuishouding in balans gebracht. De heftigheid en frequentie van de klachten kunnen hierdoor afnemen.

Overgewicht

Om af te vallen volgen velen een streng dieet maar iedereen weet inmiddels wat het jojo effect is, eerst flink afvallen om daarna weer gewoon te eten en dikker te worden. Het bereiken en behouden van een gezond gewicht vraagt om een aanpak die werkt op langer termijn.

De meest voorkomende oorzaak is te veel (ongezond) eten en te weinig bewegen. Het is lastig te bepalen waanneer het overgewicht is, maar er is altijd sprake van overgewicht als het een risico is voor uw gezondheid. Obesitas verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte, gewrichtsaandoeningen, galblaasaandoeningen en kortademigheid. Ook kan het tal van sociale en emotionele gevolgen hebben. Gevoelens van neerslachtigheid, eenzaamheid en isolement kunnen voor veel problemen zorgen.

Voor een acupuncturist is overgewicht geen strikt lichamelijk probleem. Hij benadert lichaam en geest als een geheel. Hij onderzoekt de lichamelijke oorzaken van uw overgewicht, maar kijkt ook naar het functioneren van de organen, energie balans, eet patroon en spijsvertering. Een acupunctuur behandeling zorgt ervoor dat de verbranding en spijsvertering optimaal gaan werken. Door het lichamelijke en geestelijke evenwicht dat u gaat ervaren verdwijnt de behoefte om overmatig te eten. Dit in combinatie met bewegings- en/of voedingsadvies zorgt ervoor dat uw overgewicht op gezonde manier verdwijnt.

Gynaecologische klachten

In de Chinese geneeskunde wordt altijd het belang van extra zorg benadrukt voor de perioden rondom menstruatie, zwangerschap en geboorte. Er zijn verschillende factoren (zoals voeding, anticonceptie, operaties in dit gebied, roken, overwerk, hormoontherapie, IVF) die een invloed kunnen hebben op het verloop van deze fasen.

Acupunctuur speelt een belangrijke rol bij gynaecologische klachten. Vanuit deze zienswijze worden de nieren, de lever, het hart en baarmoeder als erg belangrijke organen beschouwd in het reguleren van de menstruatie, vruchtbaarheid en menopauze.

Speciale meridianen verbinden de baarmoeder met deze organen. Verstoring in een of meerdere van deze organen of meridianen kan tot problemen leiden in de cyclus van de vrouw, het zwanger kunnen worden of problemen in de menopauze.

Bekijk hier de folder

Acupunctuur kan erg effectief zijn bij

  • Problemen met de menstruatie (onregelmatig, uitblijven, pijnlijk, heftige of bijna geen menstruatie)
  • Problemen met zwanger worden of herhalende miskramen. Of als ondersteuning in een IVF, ICSI, CRYO traject.
  • PMS klachten (PreMenstrueelSyndroom: o.a. irritaties, stemmingswisselingen, rug/lendepijn, hoofdpijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, pijnlijke borsten)
  • Problemen in de menopauze (o.a. hoofdpijn, opvliegers, zweten)
  • Cyclus gerelateerde hoofdpijn/migraine
  • Stuitligging (moxa therapie)

Gynaecologie is een specialisatie in de acupunctuur. Ook Praktijk Elske van Diepen is hierin gespecialiseerd. Vrouw zijn is een bijzonder iets. Wij hebben het voorrecht de bijzondere ervaring van het zwanger worden te mogen meemaken. Helaas is dit ook (heel vaak) niet vanzelfsprekend. Dit kan diverse oorzaken hebben en kan emotioneel zwaar zijn. Naast een eventuele zwangerschap hebben we als vrouw ook te maken met periodes zoals menstruatie, overgang etc. Ook dit kan erg verstoort zijn en klachten gevens zoals veel pijn/krampen voor/tijdens de menstruatie, cyclusgerelateerde migraine, te weinig of te veel bloedverlies. Ook kan de overgang een erg vervelende periode zijn. Zowel fysiek als emotioneel kan het een flinke belemmering zijn in je dagelijks leven. Dit alles hoeft niet nodig te zijn. Al deze vrouw gerelateerde klachten kunnen met acupunctuur goed gereguleerd worden en weer in balans worden gebracht, waardoor deze kwetsbare periodes een stuk leefbaarder worden. 

Depressie en vermoeidheid

Depressie en vermoeidheid komt veel voor in onze maatschappij. Vaak als gevolg van vele verplichtingen, hectisch leven, ongezond eten, veel drukte in ons hoofd etc.

Dit kan zich onder andere uiten in

  • gevoelens van leegte, schuld, angst, wanhoop en verdriet
  • verlies van interesse in hobby’s of werk
  • verminderde energie
  • moeite met concentreren, onthouden en maken van beslissingen
  • slapeloosheid
  • rusteloosheid, irritatie
  • te veel of te weinig eten

In de Chinese geneeskunde worden specifieke organen als o.a. de milt, maag en lever als erg belangrijk gezien in het ontstaan en onderhouden van vermoeidheid en depressie. Bij verstoring in functie van deze organen worden de klachten in stand gehouden en kunnen ze verergeren. Tevens kunnen mentale of fysieke uitputting en disharmonie in het ritme op de dag oorzaak zijn van chronische vermoeidheid of depressie.

Het weer reguleren van dit systeem en deze organen, advies in voeding en dagelijks leven, kan helpen in het verminderen van depressieve gevoelens en het verbeteren van de energie zodat de vicieuze cirkel van vermoeidheid en depressie doorbroken wordt.

Slapeloosheid

Wie slecht geslapen heeft, voelt zich de hele dag net zo ongelukkig als een forens in de ochtendspits. Dat blijkt uit onderzoek naar het dagelijks welbevinden van burgers”. (www.wetenschap24.nl/slapen)

Een groot deel van ons leven brengen we door in bed. Iedereen heeft wel eens een mindere nacht, maar voor 10 procent van de bevolking is slapeloosheid een terugkerend probleem. Ze hebben hier niet alleen ‘s nachts last van, maar presteren overdag ook minder en hebben een verhoogde kans op ziekten.

Insomnia is een verzamelnaam voor verschillende slaapproblemen.

Slaapproblemen kunnen zijn

  • moeilijk in slaap vallen
  • rusteloos slapen
  • verstoorde slaappatronen
  • te vroeg wakker worden

Het is een veel voorkomend probleem en kan veroorzaakt worden door een aantal emotionele en/of fysieke verstoringen.

Het concept yin en yang is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. Yang staat o.a. voor activiteit, dag, zon, warmte en yin o.a. voor nacht, donker, rust, materie. Voor het goed kunnen functioneren van alle zintuigen en helderheid op de dag heeft u voldoende yang energie nodig. Voor het goed kunnen slapen, rust in de nacht heeft u voldoende yin energie nodig.

Onder andere specifieke meridianen en organen zoals hart en de lever zijn verantwoordelijk voor de lengte en kwaliteit van slaap. Wanneer we ons te druk maken, te veel in ons hoofd, letterlijk dingen ‘op je lever’ hebben, wordt de functie van deze organen te veel verstoort. Er ontstaat een disbalans in yin en yang energie. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in te weinig yin energie in de nacht of een te veel van yang energie overdag (te druk maken, te veel zorgen). Dit kan onder andere slaapproblemen veroorzaken.

Daarnaast kunnen bij vrouwen processen zoals menstruatie, geboorte, borstvoeding, en menopauze deze balans verstoren. Dit kunnen momenten zijn in hun leven dat ze gevoeliger zijn voor slapeloosheid.

Rol van acupunctuur

Met acupunctuur kunnen we deze verstoringen weer reguleren. Zorgen dat yin en yang weer in balans zijn en er rust in het hoofd en lichaam is zodat de slaap ook rustig kan zijn.

Leef-adviezen

  • vermijdt koude en rauwe voedingsmiddelen, zuivelproducten en te veel suiker
  • Eet niet te veel en niet te laat ’s avonds
  • Vermijdt te veel koffie, frisdrank, alcohol, excessieve emoties of te veel lichamelijk activiteit
  • Zorg voor een regelmatig slaap-waak ritme: op gelijke tijden opstaan en naar bed gaan en overdag niet slapen, ondanks slecht slapen ’s nachts
  • Vraag de acupuncturist: voor uitleg van zelfmassage van diverse acupunctuur punten voor het slapen gaan om het slapen te verbeteren

Stoppen met roken

Acupunctuur kent goede resultaten voor het stoppen met roken. Echter geldt voor iedere verslaving dat u gemotiveerd dient te zijn om met uw verslaving te stoppen en bereid bent om komende tijd af en toe een worsteling met uzelf aan te gaan. Motivatie is een cruciale factor.

Doel van de behandeling

Het doel van de behandeling is het verlichten/verminderen van de ontwenningsverschijnselen die ontstaan als gevolg van het nicotine gebrek. Symptomen als prikkelbaarheid, onrust, stressverschijnselen en concentratie stoornissen kunnen hierdoor sterk verminderd worden, met name gedurende de eerste week. De behandeling heeft geen dwingend effect in de zin dat opeens alle zin in roken verdwijnt, maar vormt wel een belangrijke ruggensteun. U dient zich bewust te zijn van de verschillende redenen voor het roken: als sociaal  gedrag (gezelligheidsrokers), als reactie op stress dan wel frustratie, uit gewoonte, of de hang naar de smaak. Middels een aantal aanpassingen in het dagelijks patroon kan de kans op succes aanmerkelijk worden vergroot. Het is aan te raden van te voren alleen of samen met de therapeut een plan op te stellen om blootstelling aan potentiële rookprikkels zoveel mogelijk te verminderen.

Belangrijk

Voorafgaand aan de behandeling is het van belang enige tijd niet te roken. Hierdoor is het effect van de eerste behandeling groter. Roken na de behandeling doet een groot deel van de behandeling teniet.

Behandeling

Meestal zijn 1 a 2 behandeling nodig, een derde behandeling is optioneel. Deze kan dienen als nog een extra steuntje in de rug. Tijdens de behandeling zullen er verschillende naalden in het oor geplaatst worden, met daarnaast nog een aantal naalden in acupunctuurpunten elders op het lichaam.

Stress/spanningsklachten

Hervind de balans met acupunctuur

De mens is in staat om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden, zowel lichamelijk als geestelijk. Een lichaam in balans is een energiesysteem dat optimaal functioneert. Bij onverwachte gebeurtenissen reageert het lichaam direct door het aanmaken van adrenaline. Dat kan geen kwaad. Integendeel: het houdt ons scherp, ons concentratievermogen is optimaal en we kunnen beter presteren. Deze vorm van spanning, of stress, is gezond, en hoort bij het leven.

Maar als we te veel of te vaak achter elkaar met spanning te maken krijgen, en tussendoor niet kunnen ontspannen, raakt onze energiebalans verstoord. Je wordt prikkelbaar, in het begin vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Je krijgt last van spierspanningen of hoofdpijn. Je voelt je onrustig en kunt ’s nachts moeilijk in slaap komen doordat je ligt te piekeren… Herken je deze klachten?

Bij stress is de spanning in ons systeem (spieren, ademhaling, gedachten) hoger dan strikt noodzakelijk. Een acupunctuurbehandeling zal gericht zijn op het hervinden van de balans. Een belangrijk onderdeel hierin is de aanpak van de oorzaak van je stress klachten, zodat je je ook op langere termijn beter blijft voelen. Als acupuncturist kan ik helpen jouw energie te versterken en het zenuwstelsel te kalmeren. Hierdoor kom je meer tot rust, wordt de cirkel van spanning doorbroken en kan herstel beginnen. Soms is een combinatie met ademhalingstechnieken of haptonomie effectief. Haptonomie kan je helpen je meer bewust te worden van jouw lichaam en gevoel. Het helpt je om meer trouw te zijn aan jezelf en je grenzen, lichamelijke signalen te herkennen en een evenwicht te vinden tussen voelen en denken. Praktijk Elske van Diepen is d.m.v. acupunctuur (en/of haptonomie) gespecialiseerd in het behandelen van stress klachten.

Staat uw klacht niet op de indicatielijst, neem dan contact op en leg uw klacht voor. Samen kunnen we bespreken wat de mogelijkheden zijn.