Auriculo-therapie

Wat is auriculo therapie: Ooracupunctuur ofwel auriculotherapie is een moderne westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelfregulerende of zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel waarop lichamelijke en psychische klachten zich afspiegelen. Ziekte is een conflict in het lichaam. Genezing van een ziekte is een conflictoplossend proces. Centraal in dat proces staat het centrale zenuwstelsel.

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten.

Een kleine greep uit behandelbare klachten:

 • Hoofdpijn (spanningshoofdpijn, migraine);
 • Burnout en andere stress gerelateerde klachten;
 • Overgangsklachten;
 • Vermoeidheidklachten;
 • Nek- en schouderklachten;
 • Tenniselleboog, golferselleboog;
 • Rugklachten;
 • Heupklachten;
 • Knieklachten;
 • Sportblessures;
 • Eczeem;
 • Allergie, hooikoorts;
 • Maag- en darmklachten;
 • Ondersteuning bij afvallen;
 • Ondersteuning bij stoppen met roken;
 • Etc.

Last van hoofdpijn of kaakklachten?

Voor meer informatie kunt u hier de folder Praktijk Elske van Diepen en kaakklachten, downloaden. Deze bevat onderstaande informatie betreffende kaakklachten.

Hoofdpijn en kaakproblematiek

Hoofdpijn

Er zijn veel klachten waar mensen dagelijks mee te maken. Hoofdpijn komt bij 96% van deze klachten voor.
Het is hierdoor een groot maatschappelijk probleem. Vaak is het on(der)gediagnosticeerd en on(der)behandeld.
Een verkeerde diagnose oorzaak is vaak oorzaak van het falen van een behandeling. Meer kennis ten aanzien van hoofdpijn is dan ook noodzakelijk.
De helft van alle mensen met hoofdpijn is ongerust en heeft angst voor een ernstige aandoening. Een kwart vraagt om medicatie. Veel mensen zijn helaas afhankelijk van deze medicatie.

Het gebruik van medicatie kan gehalveerd worden als meer mensen een adequate behandeling krijgen. Hierbij is een juiste diagnose en hierdoor juiste therapie erg belanrijk!
Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn. Dit zijn o.a. migraine, spannings gerelateerde en cervicogene hoofdpijn.

Herkent u zich in een van de drie?
– De locatie van de pijn bevindt zich vaak aan een kant, is pulserend, met vaak een ernstige pijnintensiteit en wordt vaak verergerd door dagelijkse activiteiten zoals traplopen, wandelen e.d. Verder kunnen misselijkheid, slecht tegen geluid of lichtprikkels erbij horen.
– U heeft tenminste twee van de volgende kenmerken: pijn zit aan beide kanten, een drukkend/strak gevoel (bandgevoel), een matige intensiteit en wordt niet verergerd door dagelijkse activiteiten.
– U heeft in ieder geval een van de volgende kenmerken: de pijn zit vaak aan een kant en start vanuit achterhoofd naar voren of vanuit arm/schouderregio naar voorhoofd.

Migraine
Migraine zorgt voor 270 ziektedagen per jaar per 1000 werknemers. Waarvan meer vrouwen, dan mannen.
Migraine begint vaak in de puberteit en komt het meest voor tussen de 35 en 45 jaar. Onder migraine wordt verstaan dat mensen tenminste 5 aanvallen hebben en een aanval 4-72 uur duurt. Verder heeft u tenminste een van de volgende kenmerken: de locatie van de pijn bevindt zich vaak aan een kant, is pulserend, met vaak een ernstige pijnintensiteit en wordt vaak verergerd door dagelijkse activiteiten zoals traplopen, wandelen e.d. Verder kunnen misselijkheid, slecht tegen geluid of lichtprikkels ook hierbij horen.

Spannings hoofdpijn
Spannings gerelateerde hoofdpijn is 75% van de hoofdpijnen in Nederland. Het is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het heeft tenminste twee van de volgende kenmerken: pijn zit aan beide kanten, een drukkend/strak gevoel (bandgevoel), een matige intensiteit en wordt niet verergerd door dagelijkse activiteiten.
Onderhoudende factoren kunnen zijn: stand van voeten, voeding, stabiliteit enkels/knieen, stand van het hoofd, houding, werk en slaap.
Myofasciale triggerpoints (spierknopen) zijn zeer waarschijnlijk de hoofdoorzaak bij dit type hoofdpijn. Deze specifieke pijnlocaties zijn verbonden met uitstralende pijn patronen van de betrokken spieren. Zoals bijvoorbeeld hoofd/kaak, pijn naar arm/hand, bovenrug e.d.

Cervicogene hoofdpijn
De pijn bij cervicogene hoofdpijn heeft een belangrijke oorzaak in de nek en wordt gevoeld in een of meerdere regio’s van het hoofd en/of gezicht. Het heeft vaak een nauwe relatie met andere symptomen zoals uit het kaakgebied, of arm/schoudergebied. Deze pijn trekt vaak vanuit achterhoofd naar voren.
De gemiddelde leeftijd dat dit optreedt is 6-40 jaar. Lijkt op migraine, alleen helpt medicatie hierbij niet.
Het een in ieder een van de volgende kenmerken: de pijn zit vaak aan een kant en start vanuit achterhoofd naar voren of vanuit arm/schouderregio naar voorhoofd.

Behandeling:

Migraine
Omdat er bij migraine snel een overprikkeling van het zenuwstelsel kan ontstaan, is het belangrijk voorichtig te zijn met behandeling.
Mildere technieken zoals acupunctuur heeft hierbij voorkeur. Tevens kijkt acupunctuur naar de onderliggende oorzaak van de migraine. Zoals bijvoorbeeld: menstruatiecyclus, voeding e.d.
In diverse wetenschappelijke onderzoeken is het effect van acupunctuur bij migraine klachten aangetoond. Er is zelfs aangetoond dat acupunctuur mogelijk effectiever is in het behandelen van migraine dan medicatie, met daarbij ook minder nadelige effecten.
(zie: o.a. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160193)

Spannings hoofdpijn
Bij deze hoofdpijn hebben mensen vaak een mix van hoofd, kaak en aangezichtspijn. Doordat deze hoofdpijn hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door triggerpoints in nek/schouder/bovenrugregio, is dry needling een zeer effectieve therapie bij deze klachten.
Verder is er een duidelijke relatie met de houding van de nek en bovenrugregio, dus ook advies in houding en oefeningen ter verbetering en versterking hiervan is noodzakelijk.
Tevens kunnen gewoontes als knarsen, nagels bijten, veelvuldig kauwgom kauwen of andere onderhoudende factoren van invloed zijn. Het is dus ook belangrijk deze factoren mee te nemen in de behandeling.
Ook is bij spannings hoofdpijn is wetenschappelijk bewezen dat acupunctuur effectief kan zijn.
(zie: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160338, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19020156)

Cervicogene hoofdpijn
Met een simpel testje kan worden bepaald of de oorzaak van de hoofdpijn vanuit een dysfunctioneren van de nek komt.
Vaak heeft deze hoofdpijn een relatie met een soort drukpijn vanuit de nek en een bewegings beperking hoog in de nek. Dmv dry needling kan deze drukpijn en bewegingsbeperking worden verminderd.
Soms is manueel therapie nodige om een hardnekkige bewegings beperking op te lossen.

Praktijk Elske van Diepen heeft zich verdiept in het behandelen van deze problematiek d.m.v. onder andere dry needling. Elske is instructeur bij de dry needling cursussen, ook van de masterclass dry needling ‘de kaak en hoog cervicaal’.

Dry needling is een zeer effectieve methode om zowel verschillende soorten hoofdpijn als kaakproblematiek zoals spanning in kaak en of nekspieren a.g.v. knarsen/klemmen e.d. te kunnen behandelen.
D.m.v. dry needling en hiermee het ontspannen van de spierknopen in bovenrug, nek en kaakregio kan hoofdpijn, knarsen, klemmen e.d. flink afnemen of zelfs worden opgelost.

Daarnaast kan door middel van acupunctuur ook de onderliggende oorzaak, zoals vaak het geval bij migraine, worden aangepakt.

Kaak:

Kaakklachten:

Problemen rondom het kaakgewricht komen veel voor en nemen in de huidige, veeleisende maatschappij, alleen maar toe.

Het kaakgewricht bestaat uit een kop en een kom, met daartussen een schijfje (discus). Verder hechten diverse spieren/banden aan het kaakgewricht, wat beweging, zoals o.a. het kauwen mogelijk maakt.

Stress heeft een grote invloed op kaakklachten. 33% van de nieuwe WAO-ers zit in de ziektewet a.g.v. met stress samenhangende mentale problemen (bron: NARCIS). Door stress ontstaat er vaker, met name in de nacht, klemmen of knarsen. Dit is vaak aan de tanden/kiezen al te zien.

Oorzaken en symptomen:

Oorzaken spanning  en dus pijnklachten in het kaakgebied:

 • Regelmatig bezoek aan de tandarts (langdurig openen mond)
 • Gewoontes zoals roken, kauwgom kauwen, nagels bijten, op een pen kauwen e.d.
 • Knarsen en klemmen a.g.v. stress
 • Regelmatig tandvleesontstekingen
 • Bewegings stoornissen in de nek
 • Verhoogde spierspanning in nekregio, wat doortrekt naar de kaak
 • Buikslapen

Symptomen:

 • Lokale pijn t.h.v. kaakgewricht
 • Hoofdpijn (t.h.v. voorhoofd/boven de ogen, slapen)
 • Pijn in het nekgebied
 • Migraine
 • Pijn in het nekgebied
 • Tandenpijn
 • Kiespijn
 • Oorpijn
 • Sinus-achtige pijnklachten

Behandeling fysiotherapie en/of acupunctuur

Behandeling fysiotherapie (aanpak van de symptomen zoals lokale pijn/spanning)

 • Mobilisatie van het kaakgewricht, nek en bovenrug regio
 • Ontspannen van de spieren rondom het kaakgewricht en nek/bovenrug regio d.m.v. dry needling, massage en oefeningen
 • Versterken van de belastbaarheid van het kaakgewricht door de algehele lichamelijke conditie te verbeteren en mimiekoefeningen om de lokale coördinatie en hiermee de belastbaarheid van de kaak te verbeteren.

 Behandeling acupunctuur (aanpak van de onderliggende oorzaak):

 • Wegnemen van pijn (stagnatie) van de meridianen in gezicht regio
 • Versterken van de algehele energie
 • Verminderen/kalmeren van de stress/spanning-gevoelens
 • Verbeteren van eventuele slaapproblemencirkel

Schema:

Door oorzaken zoals stress, kunt u gaan klemmen/knarsen. Maar ook gewoontes zoals veel kauwgom kauwen, nagels bijten, velletjes van de lip bijten, op de binnenkant van de wang bijten e.d., raken de kauwspieren snel overbelast. Er ontstaat veel spanning in de spieren van en rondom het kaakgewricht, waardoor ook het kaakgewricht zelf overbelast kan raken (slijtage).

Deze spanning kan lokaal pijn geven in het kaakgewricht, maar omdat een deel van deze spieren ook aanhechten op het schouderblad, kan er ook snel spanning ontstaan in spieren in de nek/schouderregio, wat o.a. hoofdpijn kan veroorzaken. Tevens kunnen hierdoor slikklachten ontstaan.

In ernstige gevallen kan door deze spanning het schijfje in het kaakgewricht zelf verplaatsen, waardoor het kaakgewricht op slot schiet (close lock). Vaak begint dit met een klik halverwege het openen van de mond. Hoe later de knak, hoe groter de kans op het ontstaan van een close lock.

De spieren rondom de kaak kunnen ook te slap zijn. Dit geeft regelmatig veel knak geluiden in de kaak, door deze zwakte, zal er weer te veel spanning in de spiertjes ontstaan die het gewricht moeten stabiliseren. Deze hypermobiliteit is iets wat veel voorkomt en dus een nauwe relatie heeft met kaakklachten. In beide gevallen ontstaat er een overbelasting van de kauwspieren en/of kaakgewricht.

Dus a.g.v. stress of andere gewoontes, kan er veel spanning op de spieren van het kaakgewricht ontstaan, maar ook in nek/schouderregio. Deze spanning veroorzaakt lokale pijn t.h.v. het kaakgewricht, maar ook klachten zoals hoofdpijn.

Door deze pijnklachten kunnen er o.a. slaapproblemen ontstaan. Regelmatig is dit een combinatie met stressklachten. Hierdoor wordt je energie beduidend minder, waardoor er een grotere kans is op het ontstaan van depressies, constant moe voelen of een slechte weerstand hebben.

Deze verminderde energie en weerstand zorgt weer voor een toename van de stressgevoelens in het lichaam. Hierdoor kan je sneller last krijgen van emoties zoals irritatie, boosheid. Maar ook verlies van concentratie. Dit zorgt er voor dat de coping (hoe je omgaat met de klachten) in het dagelijks leven in negatieve zin wordt beïnvloedt, wat weer gewoontes zoals nagelbijten e.d. veroorzaakt en zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Kenmerkend voor kaakproblemen is dat ze komen en gaan. Maar uiteindelijk bouwen de klachten/verstoringen in het kaakgebied zich op, waardoor klachten op langer termijn erger worden. Het doel van behandeling d.m.v. fysiotherapie is verergering te voorkomen en de huidige klachten te stabiliseren.

Een operatie in het gebied van de kaak, maakt de problemen over het algemeen vaak alleen maar erger.

Bij het langer bestaan van kaakklachten kan er slijtage ontstaan. Om te voorkomen dat dit erger wordt en op den duur ernstige klachten veroorzaakt, kan het lonend zijn iets aan de spanning in de spieren te doen. Door meer ontspanning in de spieren, ontstaat er meer ruimte in het gewicht en dus minder pijn.

(Bron: Frank Timmermans, dry needling Domburg)

Wereldgezondheidsorganisatie erkent de werking van acupunctuur

De wereldgezondheidsorganisatie heeft in 2003 een uitgebreid rapport gepubliceerd waarin de effectiviteit van acupunctuur wordt erkend. Deze publicatie baseert zich op door de WHO geselecteerde klinische onderzoeken met controlegroepen die uitgevoerd zijn voor 1998.

Over de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

De Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO) is de sturende en coördinerende autoriteit voor gezondheid van de Verenigde Naties. Zij is leidinggevend als het gaat om wereldwijde gezondheidsaangelegenheden, het vormgeven van de gezondheid onderzoeksagenda, het vaststellen van normen en standaarden, het verwoorden van evidence-based beleidsmogelijkheden, het voorzien in technische ondersteuning van landen en het monitoren en inschatten van gezondheidstrends.

De doelstelling van dit rapport is om het juiste gebruik van acupunctuur wereldwijd te versterken en te bevorderen. Het ontbreken van een aandoening in onderstaande lijst wil niet zeggen dat acupunctuur geen effectieve behandeling is, maar dat er tot op 1998 nog geen afdoend onderzoek naar gedaan is.

De effectiviteit van acupunctuur wordt door de WHO in 4 verschillende categorieën onderverdeeld:

 1. Ziekten, symptomen en aandoeningen waarvoor acupunctuur een bewezen effectieve behandeling is.
  • Aangezichtspijn (inclusief kaakklachten / craniomandibulaire dysfunctie (CMD))
  • Acute pijn in het epigastrium (bij maagzweer, acute- en chronische gastritis en maagspasmen)
  • Allergische rinitis (inclusief hooikoorts)
  • Bacillaire dysenterie
  • Bijwerkingen van bestraling en/of chemotherapie
  • Depressie (inclusief neurotische depressie en depressie na een hartinfarct)
  • Draaien van een verkeerd liggende foetus
  • Frozen shoulder (periartritis)
  • Galsteenkoliek
  • Hartinfarct
  • Hoge bloeddruk (essentiële (primaire) hypertensie)
  • Hoofdpijn
  • Inleiding van de bevalling
  • Ischias
  • Kniepijn
  • Lage bloeddruk (primaire hypotensie)
  • Lage rugpijn
  • Leukopenie
  • Misselijkheid en overgeven
  • Nekpijn
  • Nierkoliek (pijn door nierstenen)
  • Pijn en/of krampen tijdens de menstruatie zonder onderliggende oorzaak zoals afwijkingen in de baarmoeder en/of omliggende weefsels (primaire dysmenorroe)
  • Pijnverlichting in de tandheelkunde (inclusief tandpijn en temporomandibulaire disfunctie (TMD))
  • Postoperatieve pijn
  • Reumatoïde artritis
  • Tenniselleboog
  • Verstuiking
  • Zwangerschapsmisselijkheid
 2. Ziekten, symptomen en aandoeningen waarvoor het therapeutisch effect van acupunctuur gebleken is, maar waar nog meer onderzoek naar de effectiviteit gedaan moet worden:
  • Acne
  • Alcoholisme: verminderen van de afhankelijkheid en bevorderen ontgifting
  • Artrose
  • Astma
  • Bloedneus (zonder lokale of algemene aandoening)
  • Buikpijn (bij acute buikgriep of door maag-darm krampen)
  • Chronische colitis ulcerosa (chronische darmontsteking)
  • Chronische ontsteking van de prostaatklier (chronische prostatitis)
  • Competitie stress syndroom
  • Diabetes / suikerziekte (niet insuline afhankelijk)
  • Excessieve speekselproductie veroorzaakt door medicatie
  • Fibromyalgie en bindweefselontsteking (fasciitis)
  • Galblaasontsteking (chronische cholecystitis)
  • Galstenen
  • Gastrokinetische verstoring (verstoorde beweging van de maag)
  • Gordelroos (herpes zoster)
  • Hartneurose
  • Hepatitis B virus drager status
  • Herhaaldelijke urineweginfecties
  • Hersel na een operatie
  • Hyperlipidemie (bloedvet-afwijking): de LDL-spiegel (het ‘slechte’ cholesterol) en de VLDL-spiegel (triglyceriden) zijn verhoogd. Dit zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen
  • Hypo-oestrogene anovulatie (verminderde activiteit van de eierstokken)
  • Intercraniaal letsel zonder open wond (wond binnen de schedel)
  • Jeuk
  • Jicht
  • Keelpijn (inclusief ontsteking van de keelamandelen / Tonsillitis)
  • Kinkhoest
  • Larynxspasme (strottenhoofdkramp) na het verwijderen van kunstmatige beademing bij kinderen
  • Mannelijke seksuele disfuncties (niet veroorzaakt door een organische stoornis of ziekte)
  • Neurodermitis
  • Nierstenen
  • Onvruchtbaarheid bij vrouwen
  • Oogpijn door subconjunctivale injectie
  • Oorpijn
  • Overgewicht
  • Pijn (acuut) aan de wervelkolom
  • Pijn bij de bevalling
  • Pijn bij de Ziekte van Buerger
  • Pijn bij kanker
  • Pijn door een kijkoperatie
  • PMS (premenstrueel syndroom)
  • Polycysteus-ovariumsyndroom  (Syndroom van Stein-Leventhal)
  • Posttraumatische dystrofie (PD) of complex regionaal pijnsyndroom (CRPS)
  • Radiculair – en pseudoradiculair pijnsyndroom
  • Schizofrenie
  • Slapeloosheid
  • Spasmen van het aangezicht
  • Stijve nek
  • Syndroom van Gilles de la Tourette
  • Syndroom van Raynaud
  • Syndroom van Sjögren
  • Syndroom van Tietze
  • Tekort aan moedermelk
  • Temporomandibulaire disfunctie (TMD): myogene vormen
  • Urethraal syndroom bij vrouwen (blaasirritatie die niet wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van de urinewegen)
  • Urineretentie door trauma
  • Vasculaire dementie
  • Verslaving aan opium, cocaine en heroine
  • Verslaving aan tabak
  • Virale hemorragische koorts
  • Zenuwpijn (neuralgie) na gordelroos
  • Ziekte van Bell, aangezichtsverlamming
  • Ziekte van Ménière
 3. Ziekten, symptomen en aandoeningen waar alleen in een enkel onderzoek een therapeutisch effect is opgemerkt maar waarvoor acupunctuur de moeite waard is omdat de behandeling door reguliere en aanvullende behandelwijzen lastig is:
  • Centraal sereuze chorioretinopathie
  • Chronische cor pulmonale (chronisch rechter hartkamer falen)
  • Doofheid
  • Kleurenblindheid
  • Mentale achterstand (hypophrenia)
  • Neurogene blaas door trauma aan het ruggenmerg
  • Prikkelbaredarmsyndroom (PBS) (ook bekend als spastische darm, Irritable Bowel Syndrome (IBS))
  • Vernauwing van de kleine luchtwegen (bij astma en COPD)
  • Zwangerschapsmasker (ook bekend als melasma of chloasma)
 4. Ziekten, symptomen en aandoeningen waar acupunctuur geprobeerd kan worden met als voorwaarde dat de therapeut specialistische medische kennis en ervaring heeft én adequate meetapparatuur:
  • Coma
  • Diarree bij baby’s en jonge kinderen
  • Epileptische aanvallen bij kinderen
  • Ischemische hartklachten (als gevolg van angina pectoris)
  • Kortademigheid bij COPD
  • Verlamming (Progressieve bulbaire paralyse en pseudo-bulbaire paralyse )
  • Virale hersenontsteking bij kinderen in een later stadium

Bron: Acupuncture: Review and Analysis of Reports on Controlled Clinical Trials (2003; 87 pages)