Acupunctuur en gynaecologie. Een gebied waarin de rol van acupunctuur voor vele vrouwen misschien nog onbekend terrein is. Hoe fijn is het als je prettiger en rustiger een menstruatie, een zwangerschap of overgang doorkomt.

In de Chinese geneeskunde wordt altijd het belang van extra zorg benadrukt voor de perioden rondom menstruatie, zwangerschap en geboorte. Er zijn verschillende factoren (zoals voeding, anticonceptie, operaties in dit gebied, roken, overwerk, hormoontherapie, IVF) die een invloed kunnen hebben op het verloop van deze fasen.

Op vele vlakken in de gynaecologie kan acupunctuur een belangrijke en aanvullende rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan menstruele verstoringen. Het hoeft niet zo te zijn dat je elke maand een week in bed moet liggen van de pijn in de buik of door alle emoties die je van slag doen raken.
Denk aan overgangsklachten, hoe fijn zou het zijn als je weinig tot minder last hebt van die vervelende opvliegers, irritatie of een depressief gevoel. Je jezelf weer een beetje herkent.

Maar ook bij een zwangerschapswens en/of vruchtbaarheidstraject, blijkt zelfs uit wetenschappelijk onderzoek dat de kans van slagen icm acupunctuur een stuk groter is.

Verder zijn er natuurlijk ook nog klachten tijdens zwangerschap, zoals vermoeidheid, misselijkheid of een stuitligging. Waarbij moxa therapie een stuk vriendelijker is, dan het uitwendig draaien van de baby.

Ook klachten na zwangerschap/bevalling, zoals een postnatale depressie, een slecht functionerend immuunsysteem, dus veel ziek, slaapproblemen etc etc. Dit allemaal is niet nodig om maar allemaal te hoeven doorstaan.

Neem jezelf en je vrouw zijn serieus. En accepteer niet zomaar het eventuele antwoord van de huisarts dat het er bij hoort, je het nog maar even aan moet kijken of er even doorheen moet.

Zorg voor jezelf en je lichaam. Praktijk Elske van Diepen heeft zich middels diverse nascholingen o.a. gespecialiseerd in klachten van de vrouw. Ik denk graag met je mee om samen te kijken, te onderzoeken en te behandelen. Want ook zelf kan je er voor een groot deel wat aan doen, denk aan voeding, ritme, reductie van stress etc.

gynaecologie-2

 

Leave a Reply

(wordt niet gepubliceerd)