EEN GOEDE NACHTRUST IS ESSENTIEEL VOOR HET FUNCTIONEREN VAN LICHAAM EN GEEST

Ervaring van een patient met acupunctuur i.r.t. slaapproblemen:

“De dag dat ik Elske belde zat ik zo ongeveer op mijn dieptepunt van slapeloosheid. Ze toonde direct veel begrip en zorgde ervoor dat ik dezelfde dag nog terecht kon. Deze betrokkenheid heeft Elske de rest van de behandelingen gehouden.

Na een keer of 3 merkte ik al wat verschil. Ik was steeds minder lang wakker en na een paar maanden sliep ik zelfs hele nachten door! In het begin ging ik iedere week, later om de week en zo verder afbouwend.”

Meer dan de helft van alle nederlanders heeft een slaapprobleem. Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van slaapstoornissen als mannen en 30% van de jongeren heeft problemen met in- of doorslapen.

“Wie slecht geslapen heeft, voelt zich de hele dag net zo ongelukkig als een forens in de ochtendspits. Dat blijkt uit onderzoek naar het dagelijks welbevinden van burgers”. (www.wetenschap24.nl/slapen)

Een groot deel van ons leven brengen we door in bed. Iedereen heeft wel eens een mindere nacht, maar voor 10 procent van de bevolking is slapeloosheid een terugkerend probleem. Ze hebben hier niet alleen ‘s nachts last van, maar presteren overdag ook minder en hebben een verhoogde kans op ziekten.
Slapen reguleert je lichaamstemperatuur en zorgt ervoor dat je zenuwstelsel naar behoren werkt. Wanneer dit onvoldoende is voel je je vaak voortdurend moe, kan je je slecht concentreren en raak je sneller geirriteerd.

Acupunctuur kan hierin van grote meerwaarde zijn.

De rol van acupunctuur:

Insomnia is een verzamelnaam voor verschillende slaapproblemen.

Slaapproblemen kunnen zijn

  • moeilijk in slaap vallen
  • rusteloos slapen
  • verstoorde slaappatronen
  • te vroeg wakker worden

Het is een veel voorkomend probleem en kan veroorzaakt worden door een aantal emotionele en/of fysieke verstoringen.

Het concept yin en yang is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. Yang staat o.a. voor activiteit, dag, zon, warmte en yin o.a. voor nacht, donker, rust, materie. Voor het goed kunnen functioneren van alle zintuigen en helderheid op de dag heeft u voldoende yang energie nodig. Voor het goed kunnen slapen, rust in de nacht heeft u voldoende yin energie nodig.

Onder andere specifieke meridianen en organen zoals hart en de lever zijn verantwoordelijk voor de lengte en kwaliteit van slaap. Wanneer we ons te druk maken, te veel in ons hoofd, letterlijk dingen ‘op je lever’ hebben, wordt de functie van deze organen te veel verstoort. Er ontstaat een disbalans in yin en yang energie. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in te weinig yin energie in de nacht of een te veel van yang energie overdag (te druk maken, te veel zorgen). Dit kan onder andere slaapproblemen veroorzaken.

Daarnaast kunnen bij vrouwen processen zoals menstruatie, geboorte, borstvoeding, en menopauze deze balans verstoren. Dit kunnen momenten zijn in hun leven dat ze gevoeliger zijn voor slapeloosheid.

Ervaar jij ook slaapproblemen, denk aan acupunctuur als een veilige en natuurlijke manier van het behandelen van slaapproblemen.

Kijk voor tips/testen ook op:

 • http://www.psychischegezondheid.nl/dynamic/media/1/files/Tips%20om%20met%20slapeloosheid%20om%20te%20gaan.pdf
 • http://www.psychischegezondheid.nl/slaapchallenge
 • http://www.mijn-slaapgedrag.com/

 

Bron: peperbus (gezond en vitaal), www.acupunctuur.nl

Leave a Reply

(wordt niet gepubliceerd)