Er zijn verschillende klassieke boeken en wetenschappelijk artikelen die aantonen dat acupunctuur van grote meerwaarde kan zijn om goed de zwangerschap en bevalling door te komen (zie ook tips onderaan bericht).

 

In het westen zijn we gewend dat een zwangere vanaf 36 weken wekelijks wordt gezien door de verloskundige om de gezondheid van de baby(en moeder in spe) in de gaten te houden. Vaak heeft de zwangere last van zwangerschaps kwaaltjes waar weinig aan wordt gedaan.

Tenslotte is zwangerschap een ‘gezonde ziekte’, wordt vaak gezegd. Het regelmatig nachtelijke plassen, brandend maagzuur, moeilijk bewegen door instabiel bekken, constipatie, de aambeien, spataderen, kuitkrampen, bloedend tandvlees, rugpijn, gezwollen handen en voeten, slapeloosheid, nervositeit en vermoeidheid enzovoorts worden vaak afgedaan als ‘hoort erbij’…

Alleen wanneer de klachten de gezondheid serieus bedreigen of heel sterk nadelig beïnvloedden, wordt er ingegrepen. Voorbereiding op de bevalling bestaat dan meestal ook uit het doorpraten van verschillende scenario’s en oefenen in een zwangerschapscursus.

In China gaat dat heel anders. Daar gaan ze er vanuit dat het belangrijk is dat de moeder in spe tijdens de zwangerschap in goede lichamelijke en geestelijke conditie blijft. Ze moet dus voldoende bewegen, gezond eten en emotioneel kalm blijven. Ontstaan er, ondanks dit, toch zwangerschapskwalen, dan wordt er direct ingegrepen.

Al in 1100 tot 771 v. Chr. wordt er in klassieke boeken geschreven over gezond en fit zwanger zijn en bevallen.

Acupunctuur kan je voor dit doel op twee manieren gebruiken:

 • Om het lichaam van de moeder in conditie te krijgen voor bevalling. In Duitsland zijn er diverse ziekenhuizen waar vrouwen vanaf 3 weken voor de bevalling hiervoor wekelijks een acupunctuur behandeling krijgen. Acupunctuur is een veilige en effectieve manier van behandelen bij het opwekken van de bevalling.
 • Om tijdens de zwangerschap specifieke zwangerschapskwalen te verhelpen zodat moeder fitter de bevalling in gaat
 • Daarnaast is voeding een erg belangrijke factor in de zwangerschap voor zowel moeder als kind. Iedereen is bekend met wat wel en vooral niet mag. Vanuit Chinese visie wordt er ook gekeken naar andere aspecten, zoals het versterken van de energie en zorgen voor zo min mogelijk onrust in het systeem. Let hierbij op dingen als:
 • – vermijden van te gekruid, scherp en vet eten
 • – ondanks dat het niet helemaal te vermijden is, is het het proberen waard om heftige emoties zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Zoals het kijken naar droevige films, lezen van verdrietige boeken, luisteren naar negatieve nieuwsberichten etc.

 

Hieronder tips hoe de dag qua eten en andere dingen verstandig door te komen tijdens de zwangerschap:

 • Begin met een warm ontbijt wat het lichaam makkelijk kan verteren. Zoals bijvoorbeeld pap met wat noten en gedroogde vruchten.
 • Gebruik eten dat makkelijk te verteren is, zoals soep en stoofpotten, wat mede gemaakt is met groene bladgroente zoals spinazie of boerenkool. Dit is erg voedend. Sommige voegen voor extra voeding nog wat zeewier toe. 
 • Maak zelf kippenbouillon van een biologische soepkip (zie onderstaande foto, zonder de gember). Dit is erg versterkend!
 • Ook is rood fruit/groenten goed voor het hart. Dit kalmeert en versterkt. Bijvoorbeeld vijgen, bietjes of blauwe/rode druiven.
 • Thee: liefst cafeïne en theïne vrije thee. Brandnetelthee is bijvoorbeeld heel versterkend.
 • Concentreer je op je onderbuik/rug en voeten. Hou dit warm, maar niet te heet. 
 • Wanneer je tv kijkt, kijk dan naar leuke, grappige series of films. Geen horror of trillers. 
 • Ga op tijd naar bed. Wanneer je niet kan slapen, lees dan iets luchtigs of iets wat vermakelijk is.
 • Doe rustig aan, geen stress of spanning of onnodige tripjes/vakanties of activiteiten. Probeer, wanneer mogelijk en wanneer nodig, zo nu en dan een paar dagen vrij te nemen om uit te rusten en bij te tanken.
 • Probeer jezelf en je geest rustig te houden. Wees blij. Stel je zelf voorop en laat anderen soms maar even op je wachten.IMG_4480

Leave a Reply

(wordt niet gepubliceerd)