De pollen vliegen weer door de lucht, en zoals de voorspellingen zijn, lijkt het nog niet echt af te nemen… Voor veel mensen is dit heerlijk weer, maar mensen met flinke hooikoortsklachten zouden willen dat het wat vaker zou regenen.

Een opportuniteit in de strijd tegen allergieën is Murray Grossan, een Amerikaanse dokter die werkzaam is in het Cedars Sinai Medical Center in Los Angeles en mede-auteur van The Sinus Cure. In zijn boek geeft hij tal van tips hoe een allergie-lijder zijn leven zo aangenaam mogelijk kan maken.

Voeding kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan of in stand houden van allergie klachten. Onjuiste voeding, ongezonde voeding en dergelijke verzwakt ons immuunsysteem en daarmee creëer je een overgevoeligheid voor het ontwikkelingen van allergieën, astma en hooikoorts. Onze soldaatjes kunnen niet hard genoeg meer werken om de vijand buiten de deur te houden zeg maar.

Aan te raden:
Zink heeft hierin onder andere een belangrijke functie, dus voedingsmiddelen met veel zink zijn aan te raden voor allergie-patiënten, astma- en hooikoortslijders. Op dit lijstje staan producten zoals oesters, mager vlees, kreeft, krab, groenten, volle granen, tofu enzovoort. Al deze voedingsproducten bevatten een hoog zinkgehalte en vallen dus zeer aan te raden voor allergie-patiënten, astma- en hooikoortslijders.
Deze producten hebben een antibacterieel en antiviraal effect en versterken de immuniteit van ons lichaam. Ons lichaam is niet in staat om op een efficiënte manier infecties te bestrijden zonder een voldoende voorraad aan zink in ons lichaam.

Af te raden:
Anderzijds zijn er ook een aantal voedingsproducten die allergie-patiënten, astma- en hooikoortslijders beter uit de weg gaan. In dat verband verwijst Grossan bijvoorbeeld naar pikante voeding, want die irriteert en kan zo een negatief effect hebben op allergieën. Bovendien zijn heel wat mensen gevoelig voor deze voedingsproducten, met alle gevolgen van dien. Voor allergie-patiënten, astma- en hooikoortslijders vallen om dezelfde reden ook sterk gepeperde voedingsproducten te mijden. Peper kan bijvoorbeeld de neushaartjes irriteren, met alle gevolgen van dien voor bijvoorbeeld allergielijders. Bovendien bevatten sommige pepers een stof die capsaïcine heet en die de zenuwen stimuleert.

Belangrijk!:
Verder zijn producten die onze darmflora (waaruit ons immuunsysteem o.a. wordt opgebouwd) negatief beïnvloeden af te raden. Hieronder vallen onder andere zuivel (dierlijke zuivel), snelle koolhydraten (zoals witte rijst, witte pasta, couscous, aardappels, brood (gluten) etc) en geraffineerde suikers.

Lukt het niet om dit geheel uit je dieet te schrappen, probeer het dan zo min mogelijk te eten. Alle beetjes helpen! 🙂

 

Bron: www.gezondheidsweb.eu

Leave a Reply

(wordt niet gepubliceerd)