Men verwacht dat in 2047 een kwart van de mensen boven de tachtig en tien procent boven de negentig jaar is. De zoektocht naar methoden om zo lang mogelijk vitaal te blijven (longevity) wordt dan ook steeds groter. In China hoeft men niet meer naar deze methoden te zoeken. De Chinezen bereiken sinds lang vrij probleemloos een veel hogere leeftijd dan wij westerlingen.

Wist u dat de Chinezen ons een beetje gek vinden als wij zeggen: ‘Tja, het is een nare klacht maar dat hoort nu eenmaal bij ouder worden’? Zij gaan er vanuit dat iemand pas oud is als zijn energievoorraad is uitgeput. Dat betekent dat ze een veertigjarige met een burn-out bejaard kunnen noemen terwijl een fitte, met zijn kleinkinderen voetballende opa als jong wordt beschouwd. Leeftijd zegt dus lang niet alles over ouderdom, volgens de Chinezen

De Traditionele Chinese Geneeswijze biedt ons vele mogelijkheden om vitaal en fit te blijven. En aangezien in ons land straks veel bejaardentehuizen gesloten gaan worden en het steeds meer aankomt op thuis verzorgd worden, is het des te belangrijker dat we zo gezond mogelijk oud worden!

Wat kun jezelf doen om tot op hoge leeftijd vitaal te blijven?

Naarmate iemand ouder wordt, wordt hij meer yin. Alles wordt stijver en strammer en vooruitkomen gaat trager. Het hectische levenstempo van de jongeren wordt weemoedig en vermoeid bekeken. Zelf doet de oudere het liever wat rustiger aan.

Om vitaal te blijven is het daarom belangrijk dat u actief blijft en zo uw stofwisseling op peil houdt. Immers, rust roest. Daarnaast is het belangrijk extra yange componenten toe te voegen. Dat kunt u doen door uw maaltijden aan te passen.

Voeding

Omdat iemand sneller veroudert als hij meer yin is, is het belangrijk in de voeding meer yang-energie toe te voegen en zo min mogelijk yinne voeding te gebruiken. Weerstandversterkende voeding is natuurlijk ook belangrijk.

Zo min mogelijk gebruiken:

zuur, bitter en zout (te yin). Komkommer, waterijs en watermeloen (vermindert yang).

Zoveel mogelijk gebruiken:

taugé, alfa-alfa, stamppot, suddervlees, havermoutpap, Brinta, paprijst, gekookt ei, gebakken ei en ham (versterkt yang).

Regelmatig gebruiken: citrusvruchten, peper, witte rijst, kipfilet (versterkt weerstand).

Acupressuur

Om uw weerstand een turboboost te geven, kunt u de onderstaande zones masseren. Als u dit dagelijks twee minuten doet, houdt u uw lichaam in conditie!

Het oor:

Plaats u wijsvinger naast de gehoorgang en masseer zacht. Vanaf daar gaat u masserend naar boven, over een klein stukje kraakbeen, naar het volgende platte stukje. Zo volgt u de vorm van het oor, tot u met een S-bocht bovenaan het oor uit komt. U hebt nu het spijsverteringsstelsel, het hart, de longen en de geest gestimuleerd. In welk oor u dit doet, maakt niet uit.

De voet:

Ook is het belangrijk het lichaam zo sterk mogelijk te maken. Hiervoor kunt u de punten rondom de binnenenkel masseren. Dan masseert u zowel punten van de niermeridiaan , als de miltmerdiaan. De niermeridiaan versterkt uw basisenergie en de miltmeridiaan helpt om de stoelgang goed te laten verlopen.
De arm en het been:

Als laatste punten masseert u de zogenoemde driemijlspunten op arm en
been. U kent ze nog wel: de punten waarmee vroeger Chinese soldaten op de been werden gehouden …

Als u deze punten regelmatig masseert, kunt u nu of straks veel meer van uw oude dag genieten!

(bron: nva, acupunctuur.nl)

Leave a Reply

(wordt niet gepubliceerd)