Letterlijk vertaald is haptonomie de leer van het gevoel. Ook wel gezegd: het ‘leren voelen’.

Binnen onze westerse samenleving zijn wij niet meer gewend om te luisteren naar onze gevoelens en de signalen die ons lichaam afgeeft. Dit maakt dat we snel de neiging hebben om over onze grenzen heen te gaan en proberen ons gevoel weg te drukken. Als een bepaalde manier van handelen/met dingen omgaan naar ons idee werkt, zullen we dit vaker en sneller gaan toepassen. Er ontstaan vaste gedragspatronen. We hebben hierdoor, en deels ook door opvoeding, de neiging om keuzes te maken op basis van:

  • gewoontes
  • heersende normen en waarden
  • verwachtingen die anderen van ons hebben (of waarvan we denken dat anderen die hebben)
  • eisen die we onszelf stellen

In de huidige, haastige maatschappij ligt de nadruk vooral op verplichtingen, ‘dingen moeten’ en het liefst alles tegelijk. Dit zorgt ervoor de we continu in ons hoofd zitten. Dit geeft veel onrust en stressgevoelens. Het lichaam zelf wordt niet meer gevoeld, is moeilijk contact mee te maken. Het krijgt geen rust en wordt eigenlijk vergeten. Hierdoor en door onze vaste gedragspatronen krijgen we de innerlijke overtuiging dat het zo hoort. Het is niet meer vanzelfsprekend te luisteren naar wat we in ons zelf voelen en beleven. Hierdoor raken we vervreemd van onszelf en verliezen we contact met onszelf, onze ‘basis’.

Het lichaam grijpt hierbij in en geeft signalen af. Er ontstaat een toename van innerlijke spanning en onrust. Dit kan zich op langer termijn uiten in de vorm van lichamelijke klachten. Voorbeelden zijn een knoop in uw maag, nekklachten, hoofdpijnklachten, piekeren en hiervan wakker liggen, gevoel hebben van jezelf ‘kwijt’ zijn, benauwdheidsklachten, (inhouden van de adem), maar ook afstomping van uw gevoel (niet uzelf durven te zijn). Deze klachten moeten serieus genomen worden zodat deze niet chronisch worden.

Haptonomie kan u helpen meer bewust te worden van uw lichaam en gevoel. Het lichaam wordt beschouwd als ‘drager’ van gevoelens en heeft een ‘geheugen’ voor gevoelservaringen. Het slaat deze als ware op. Door middel van haptonomie leert u de signalen van uw lichaam en van uw gevoel herkennen en leert u hoe hiermee om te gaan. Het helpt u meer trouw te zijn aan uzelf en uw grenzen, lichamelijke signalen te herkennen en een evenwicht te vinden tussen voelen en denken.

Dit klinkt mooi, maar is vaak lastig. Mensen hebben vaak het gevoel anderen niet te willen teleurstellen, zich daarom snel aan te passen en op de tenen te gaan lopen. Dit kost een hoop energie en levert vaak teleurstelling op. Begeleiding op haptonomische basis kan u helpen meer uzelf te zijn, ook te midden van andere mensen.