De zomer is hier. En voor de meesten staat de vakantie ook al bijna voor de deur! Vanuit het oogpunt van de acupunctuur zijn seizoenen erg belangrijk. Weer en tijd van het jaar kan significant invloed hebben op hoe we ons voelen, zowel fysiek als emotioneel.

Verder is vakantie leuk, maar het kan ook stressvol zijn..

  • Gebruik acupressuur punten voor hoofdpijn, een zwak immuunsysteem (hooikoorts e.d.), buik/maagklachten, stress en lage energie.

Raak je hoofdpijn kwijt:

Dikke darm 4

Gelokaliseerd op de rug van je hand, tussen duim en wijsvinger. Dit is een van de meest belangrijke acupunctuur punten voor klachten in hoofd en gezicht. Het is een effectief punt voor het verminderen van hoofdpijn en sinus klachten (dit punt is niet gebruiken tijdens zwangerschap).

gezicht

Dikke darm 20, Maag 2 en Blaas 2:

Deze punten zijn een goed trio voor sinus klachten en drukkende hoofdpijn in het hoofd. Elk punt moet twee keer op gedrukt worden, symmetrisch aan beide kanten van het gezicht, in totaal 6 punten (zie afbeelding).

Voor dikke darm 20, zit je net naast de neusvleugel. Voor Maag 2 net onder het midden van je oog en voor Blaas 2 het binnenste uiteinde van de wenkbrouw.

 

Versterk je immuunsysteem

Long 7

Maak een duim omhoog teken, wanneer je dat doet zal je een kuiltje zien aan de basis van je duim. Vanuit dit kuiltje is long 7 twee vingerbreedtes verder gelokaliseerd. Dit punt is hgoed voor het versterken van je afweermechanisme en je immuunsysteem. Tevens helpt het bij hoesten, hoofdpijn en een stijve nek.

lu 7

Maag 36

Maag 36 is een van de beste acupunctuur punten op het lichaam voor het versterken van je immuunsysteem en bij vermoeidheidsklachten. Maag 36 zit op ongeveer een handbreedte afstand van de onderkant van je knieschijf. Aan de buitenkant van je scheenbeen.

Kalmeer je maag

Pericard 6

pericard 6

Goed bij misselijkheid en maagklachten. Lokaliseer dit punt aan de binnenkant van je onderarm (zie afbeelding), ongeveer 2,5 vingerbreedte vanaf je polsgewricht. Dit punt kalmeert de maag en wordt vaak gebruikt bij misselijkheidsklachten. In combinatie met maag 36, werkt het erg goed bij misselijkheid, maagpijn en diarree.

Verminder stress

Yintang

yintang

Erg makkelijk te vinden. Yintang is ons derde oog, gelokaliseerd tussen de wenkbrouwen (zie afbeelding). Vanwege zijn locatie kan het helpen bij hoofdpijnen thv voorhoofd, maar is vooral effectief bij het verminderen van stress/spanningsklachten. Een goed punt om te gebruiken tijdens periodes/momenten van veel spanning.

Lever 3

Dit punt is gelokaliseerd tussen de grote teen en de 2e teen. Lever 3 is effectief bij het verminderen van angst/spanning, maar verminderd ook slapeloosheid en andere stress relateerde klachten.

Hou jezelf in balans

Gebruik deze acupunctuur punten voor een fijne en gezonde vakantie en zomer!

Bron: www.acupunctuur.nl en Sara Calabro (AcuTake)

Leave a Reply

(wordt niet gepubliceerd)